Friday, March 25, 2011

6 MAKANAN YANG LEMAHKAN TULANG
GARAM Kehilangan Garam kalsium dari tulang, kelemahan mereka dari masa ke masa. Untuk setiap 2,300 miligram natrium anda turun, anda kehilangan sekitar 40 miligram kalsium, pakar pemakanan mengatakan: Satu kajian wanita postmenopause berbanding yang makan diet tinggi garam dengan mereka yang tidak, dan mereka yang makan banyak garam yang hilang lebih mineral dalam tulang.

Apa yang perlu dilakukan: Cara, terpantas paling berkesan untuk mengurangkan pengambilan garam adalah dengan menghindarkan makanan yang yang mengandungi 75 %sodium. Makanan yang diproses yang perlu dikurangkan atau dielakkan makanan dalam tin dan makanan segera seperti burger dan kentang goreng, dan sayur-sayuran tin.

MINUMAN RINGAN Minuman ringan ,minuman berkarbonat mengadungi asid fosfat, yang meningkatkan pengeluaran kalsium melalui pembuangan air kencing.

Apa yang perlu dilakukan: Apabila anda teringin meminum minuman berkarbonat.cuba gantikan dengan susu atau jus buah-buahan. Atau hanya minum air ketika anda haus, dan makan diet tinggi nutrisi pertumbuhan tulang.

KAFEIN Kafein tidak seburuk garam, tetapi tindakan kafein adalah serupa, pencucian kalsium dari tulang. Untuk setiap 100 miligram kafein (jumlah yang dalam cawan bersaiz kecil kopi), anda kehilangan 6 miligram kalsium. Itu tidak banyak, tapi boleh menjadi masalah jika anda cenderung untuk menukar minuman yang mengandungi kafein seperti teh ais dan kopi untuk minuman yang sihat untuk tulang, seperti susu dan jus yang diperkaya.

Apa yang perlu dilakukan: Hadkan diri anda untuk satu atau dua cawan kopi di pagi hari, kemudian beralih ke minuman lain yang tidak mempunyai tindakan kafein tulang-kelemahan. Menambah susu ke kopi dapat membantu untuk mengimbangi masalah tersebut.

VITAMIN A Dalam kes vitamin A, kajian terkini membuktikan bahawa anda benar-benar boleh mendapatkan terlalu banyak hal yang baik. Ditemui telur, susu penuh lemak, hati, dan makanan yang diperkaya vitamin, vitamin A penting untuk penglihatan dan sistem kekebalan tubuh. Tapi makanan Amerika secara semulajadi tinggi vitamin A, dan multivitamin juga mengandungi vitamin A. Wanita postmenopause, khususnya, tampaknya terdedah terhadap kelebihan vitamin A. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil lebih tinggi dari 5.000 IU mempunyai lebih daripada dua kali ganda tahap tulang rapuh wanita daripada yang kurang dari 1,600 IU sehari

Apa yang perlu dilakukan: Beralih ke produk susu rendah lemak atau tanpa lemak saja, dan makan putih telur daripada seluruh telur (semua vitamin A dalam kuning telur). Semak juga multivitamin anda, dan jika itu tinggi vitamin A, beralih ke salah satu yang tidak.

ALKOHOL Fikirkan alkohol sebagai blocker-kalsium, ia mencegah mineral tulang-bangunan yang anda makan diserap. Dan minum berat mengganggu proses remodeling tulang dengan mencegah osteoblast, sel-sel tulang-bangunan, dari melakukan pekerjaan mereka. Jadi tidak hanya tulang menjadi lemah, tetapi ketika anda menderita patah tulang, alkohol boleh mengganggu penyembuhan.

Apa yang perlu dilakukan: Bagi yang berugama islam memang diharamkan mengambil alkohol dan bagi bukan islam hadkan minum anda ke satu gelas sehari, atau ditinggalkan terus. Itu yang sebaiknya.

MINYAK TERHIDROGENASI Penyelidikan terbaru telah mendapati bahawa proses hidrogenasi, yang mengubah liquid vegetable oils kepada solids oils yang digunakan dalam commercial baking, merosakkan vitamin K secara semulajadi ditemui dalam minyak. Vitamin K amat penting untuk tulang yang kuat, dan minyak nabati seperti canola dan minyak zaitun merupakan sumber makanan terbaik kedua-dua nutrien ini kunci, selepas sayuran berdaun hijau. Namun, jumlah vitamin K yang dikatakan tadi adalah kecil - 1 sudu makan minyak canola mengandungi 20 mikrogram K, dan 1 sudu makan minyak zaitun mempunyai 6 mikrogram, berbanding dengan 120 mikrogram dalam jumlah bayam.

Apa yang perlu dilakukan: Jika anda makan sayur-sayuran , anda tidak perlu bimbang tentang hal ini terlalu banyak. Jika anda seorang penggemar makanan yang dipanggang seperti muffin dan cookies, panggang di rumah menggunakan minyak canola bila mungkin, dan membaca label untuk mengelakkan minyak terhidrogenasi.


1 comment:

 1. Salam perkenalan daripada LABILABI

  NICE BLOG DEAR!

  *saje wat kecoh..

  jom singgah sinie..
  kalau rajin review lah sekali

  BlogSHOP : Frollic Shoe MURAH GILER

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails