In the name of Allah the most gracious the most merciful.
Cuti-cuti ni mulalah tercari-cari apa resepi nak buat. Semangat Naga pun tengah meriah ni. Jadi Kek Batik menjadi pilihan.Dah sebulan beli biskut standby nak buat kek ni. Resepi aku ikut macam resepi dari blog Hana tapi aku ubah sikit ikut bahan-bahan yang ada kat kitchen aku ni. Apa-apa pun, sekali lagi terima kasih banyak-banyak buat Hana.
BAHAN-BAHANNYA:
- 250g@satu peket biskut merie - (aku tukar dengan 2 paket biskut tiger)
- 200g@satu peket milo
- 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin - (aku guna 1/2 tin aje)
- 5 biji telur
- 1sk esen vanilla
- 150g butter @ 2/3 cawan
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1sk nescaffe - optional
- 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
- 1/2 cawan chocolate chip yang berbelang-belang untuk hisan.
- Sediakan loyang 7 inci (aku guna 6 inci yang basenya boleh di tolak ke atas apabila mengeluarkan kek tersebut. Memang lebih mudah untuk mengeluarkan kek tersebut ) yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga
kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh
rujuk step by step di SINI.
- Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
- Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
- Taburkan chocolate chip di lapisan yang terakhir.
- Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup.(yang ni aku terlupa buat, he he)
- Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
- Keluarkan dan potong. Hidangkan.
Ni dia hasilnya apabila sudah dipotong.
eh cantiknya loyang la ni..mana beli ya?
ReplyDeleteKak CM ,solri lambat reply,beli kat bake with yen Bangi lah
Delete